Food to Run: Zoervleis van Pap

Een frietje zoervleis (zuurvlees) is hier in het zuiden van het land geen onbekend gerecht. Tijdens de vastelaovend wordt dit dan ook regelmatig gegeten. Iedere oma/moeder heeft wel haar eigen recept, maar ook de vader van Judith heeft zo zijn recept.

Om je door de laatste koude dagen van de winter heen te helpen hebben we, met een beetje moeite 😉 , het recept voor zuurvlees kunnen lospeuteren bij de vader van Judith.
Er bestaan dus veel verschillende recepten maar in principe is het dus een soort stoofvlees wat je laat sudderen in iets zuurs. Eigenlijk wordt zuurvlees met paardenvlees gemaakt. Maar persoonlijk maken we het liever met rundvlees. Al hebben we ook variaties gezien gemaakt van varkensvlees.

Voor dit gerecht kunnen we zo 1 2 3 geen product bedenken wat je zou kunnen gebruiken als vegetarisch alternatief. Dat doen we natuurlijk wel weer met ons volgend recept.

Benodigdheden
– 6 ons Runderpoulet
– 2 uien
– 4 laurierbladeren
– 6 kruidnagels
– 2 (flinke) eetlepels stroop
– 1 eetlepel suiker
– Peper en zout
– 1 tot 2 glazen water
– +/- 500 cl azijn
– Boter om in te bakken
– Eventueel wat maïzena

  1. Uien klein snijden en fruiten in de pan tot ze glazig zijn
  2. Vlees in de pan en bakken tot het bruin is
  3. Voeg nu de kruiden toe (peper, zout, kruidnagel, laurierbladen)
  4. Dan mag nu de azijn erbij tot het vlees helemaal onder ligt
  5. Voeg ook 1 tot 2 glazen water toe (een beetje op gevoel dus)
  6. Nu mag de stroop en de suiker er ook nog bij
  7. Als alles pruttelt zet dan het vuur lager en laat het minstens 3 uur zachtjes door pruttelen
  8. Maak de saus eventueel wat dikker met maïzena of voeg wat water toe als het te “droog” wordt

Dit is natuurlijk het lekkerste met verse frites en een dikke klodder mayonaise. Niet heel erg Fitfood maar dat mag ook wel een keer. balans noemen ze dat toch? 😉

Dit is het recept zoals de vader van Judith het zuurvlees klaar maakt. Maar zoals we al vertelden bijna iedereen maakt hem wel iets anders. Zo doen ook genoeg mensen wat peperkoek er bij om de saus al iets dikker te maken.

Hebben jullie ook nog een lekker zuurvlees recept?

Liefs,
Fon & Judith

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *