#geweundoon,  Review,  Road to Run,  Running

Road to Run: Hardloop apps voor beginners

Als je begint met hardlopen ga je vaak zoeken op internet: Hoe te beginnen met hardlopen? Meestal komt daar als antwoord uit: rustig opbouwen met een schema en gebruik een app op je telefoon om je vooruitgang bij te houden.

Nu zitten bij veel apps al schema’s ingebouwd of kun je ze er in zetten. Toen wij begonnen zijn we gaan kijken welke apps we nou het fijnste vonden. Dit hebben we natuurlijk bijgehouden en wij delen graag onze ervaringen met jullie! Vandaag een review over 2 apps die je begeleiden naar je eerste 5 km en verder.

Hardlopen.nl van de Atletiek unie

In deze app staan schema’s om je te helpen naar een 3, 5 of 10 km. Het leuke is dat je uit 3 verschillende stemmen, zogenaamde running coaches, kunt kiezen die je hier in begeleiden. De Sky Radio “stemmen” Kas van Iersel en Marlayne Sahupala zullen het vast heel leuk doen maar wij kozen uiteraard voor Annemerel.

Je kan via de app de runninghits-lijst van Sky-Radio beluisteren maar je kunt ook je eigen muziek opzetten. Er is de keuze voor het een vrije training of een trainingsschema. De eerste les van een schema is gratis te volgens als proefles, deze hebben wij dan ook gedaan. Als deze manier van trainen je bevalt kun je er voor kiezen om een schema los te kopen of een jaarabonnement af te sluiten, waarme je onbeperkt toegang hebt tot de schema’s.
De app houdt vervolgens ook bij hoe snel je gaat, de afstand, welke route etc. Hier kun je dan later fijn zien hoe je vooruit gaat.

Kosten
–          1 proefles per schema
–          6.99 voor een los schema

–          39.95 voor een jaarabonnement

Voordelen
–          Je kunt kiezen welke stem je gaat begeleiden
–          In de app staan ook tips waar je op moet letten als je begint met lopen
–          Er wordt je verteld wanneer je moet gaan rennen en wanneer je moet wandelen

Nadelen
          Er zijn nog niet heel veel hardloopschema’s waar je uit kunt kiezen. Dus na de 10 km houdt het op maar zou je wel de vrije training kunnen gebruiken
          De schema’s zijn los wat duurder dan bij vergelijkbare apps. Maar als er meer schema’s komen is een jaarabonnement wel interessant

Hardlopen met Evy Gruyaert

Evy is voor veel mensen die hardlopen een begrip geworden de afgelopen jaren. Ze begon met podcasts die je kon downloaden en vervolgens vertelde zij elke keer wanneer je hop hop met je loopbeentje mocht gaan en wanneer je even op adem mag komen met wandelen. Er werd niet bijgehouden hoever je liep dus daar had je iets anders voor nodig om dat bij te houden. Nu hebben ze al een tijd een app waar Evy alle schema’s heeft ingesproken. Niet alleen voor de startende loper om in 10 weken naar de 5 km te komen, maar zelfs schema’s tot uiteindelijk een marathon binnen een bepaalde tijd.

Deze app gebruiken wij dan ook om ons te begeleiden in de eerste kilometers en wie weet welke schema’s we nog meer aanschaffen. Je betaalt je schema met een bepaald aantal punten (dat komt neer op 3,95 per schema), maar elke keer als je een training hebt afgerond krijg je ook een aantal punten. Zo spaar je dus voor gratis loopschema’s.

Kosten
–          3 proeflessen van verschillende schema’s
–          3.95 per schema die je betaald met punten

Voordelen
–          Je kunt je eigen muziek gebruiken (of bijvoorbeeld Spotify) 
–          Er staan handige tips in de app
–          Er wordt je vertelt wanneer je moet rennen en wanneer je moet wandelen
–          Groot aanbod in verschillende schema’s
–          De schema’s zijn niet duur in aanschaf en je spaart ook nog eens punten waardoor een schema nog goedkoper/gratis is.

Nadelen
–          Je route wordt niet bijgehouden
–          De afstand is soms wel erg positief naar boven afgerond 😉
–          Blijft soms hangen met het opstarten

De twee apps zijn eigenlijk best vergelijkbaar en de reden dat we uiteindelijk voor Evy hebben gekozen zijn de kosten maar vooral het aanbod in schema’s wat Evy aanbiedt. En het Vlaamse accent is ook erg gezellig 😉

Beide apps zijn uiteraard te vinden in de App-store van jouw telefoon.

Er zijn nog meer apps die je op deze manier begeleiden maar deze hebben wij gebruikt en we willen natuurlijk alleen iets vertellen als we het ook echt hebben gebruikt. 

We houden onze vorderingen ook bij met apps als Strava, Nike of Fitbit maar hier maken we snel nog een andere post zodra we deze apps iets beter onder de knie hebben.

Welke app heb jij gebruikt, of gebruik je, om aan je eerste 5 km te komen?

Liefs,
Judith en Fon

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *