Food to run

Interview met een (bijna!) diëtiste

Goedemiddag! Vandaag eens iets anders op de blog, een interview. Jullie weten dat we van lekker eten houden. Echter moeten we nu ook echt wel op onze voeding gaan letten in verband met de marathon. We vroegen Silke, die bijna diëtiste is, of we haar mochten interviewen. Ze vond het een heel leuk idee. Lees verder voor het interview. 

Hoi allemaal,

Ik ben Silke Levels. 21 jaar oud en bijna diëtist. 4 jaar geleden ben in gestart met de opleiding Voeding en Diëtetiek in Nijmegen. Momenteel ben ik mijn scriptie aan het afronden waarbij ik onderzoek heb gedaan naar ondervoeding bij ouderen. Voorafgaand aan de opleiding wist ik niet dat je als diëtist met zo veel verschillende doelgroepen te maken krijgt. Vaak krijg ik dan ook de vraag of ik zelf heel gezond leef. De opleiding heeft me veel nieuwe inzichten gegeven maar heel gezond eten doe ik nog steeds niet. Ik ga nog steeds graag uiteten, eet nog steeds elke vrijdag frietjes en vind het heerlijk om met een goed glas wijn op het terras te zitten. Mensen hebben vaak het idee dat wanneer je naar de diëtist gaat, je niks meer mag en ze heel streng voor je is. Dit is alles behalve waar. Een diëtist kijkt naar jouw voeding en jouw gewoontes, daarop maakt ze een voorbeelddagmenu wat ze veel mogelijk lijkt op wat je gewend bent. Je hoeft dus niet opeens allemaal rare dingen te gaan eten en genieten mag nog steeds. Uiteindelijk wil ik graag voor mezelf beginnen in een eigen praktijk waarbij ik zo veel mogelijk mensen kan helpen met hun voedingsvragen.

– Wat kun je het beste eten vóór het hardlopen (geeft voldoende energie)?

Zorg dat je voor het hardlopen voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Dit mag meer dan 70 gram zijn. Zorg er wel voor dat je genoeg tijd tussen de laatste maaltijd en de inspanning houdt om klachten tijdens de inspanning te voorkomen. Probeer niet te veel eiwitten en vetten te gebruiken in je laatste maaltijd voor de inspanning. Deze kunnen zorgen voor klachten en een snelle verzadiging. Wanneer je wilt afvallen is het van belang om op de gehele samenstelling van je voeding te letten. Drink voldoende water en kies voor volkoren producten. Ga niet minder eten maar anders eten . De inspanning zorgt er voor dat je kcal verbrand en wanneer je minder kcal inneemt dan je verbruikt ga je vanzelf afvallen.

– Wat kun je het beste eten ná het hardlopen?

Zorg er voor dat je voldoende eiwit binnenkrijgt na het hardlopen. Eiwitten zorgen voor beter spierherstel. Denk bijvoorbeeld aan magere kwark met fruit. Hierbij krijg je voldoende eiwitten binnen en vul je de koolhydraten weer aan. Hoeveelheid eiwitten die je nodig hebt per dag, verschilt per persoon. Ga uit van 20-25 gram in de eerste maaltijd na de inspanning. 

– Wat is je guilty pleasure?

Waar je me ’s nachts echt voor wakker kan maken is sushi. Af en toe sushi eten is ook echt niet erg maar let vooral op de sojasaus waar ontzettend veel zout in zit en alle gefrituurde snacks die er vaak bij geserveerd worden zijn ook niet heel erg gezond. Een andere echte guilty pleasure is toch wel chips. Maakt niet uit in welke vorm of smaak, dat zou ik ieder moment van de dag kunnen eten. Ook al weet ik hoe slecht het is, soms kan ik het echt niet laten.

– Wat vind/vond je een domme foodtrend?

Een tijdje geleden was het een trend om glutenvrij te gaan eten. Tenzij je echt een glutenallergie hebt, is dit nergens voor nodig. Gluten zitten vaak in producten die gewoon thuis horen in een gezond voedingspatroon zoals brood en pasta. Kies wel altijd voor de volkorenvariant.

– Wat is het slechtste dat je kunt doen qua voeding voor of na een training?

Na een lange inspanning is het van belang om voldoende te drinken en dan bedoel ik niet een lekker biertje na de marathon. Dit zorgt juist voor uitdroging. Alleen water drinken tijdens en na de inspanning is vaak niet voldoende. Je bent veel vocht verloren door de inspanning en dit moet weer aangevuld worden. Let er op dat je drank ook koolhydraten en natrium bevat. Ga niet voor gezoete drankjes met meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml. Deze blijven te lang in je maag. Kies eerder voor een isotone of hypertone drank tijdens en na de inspanning. Deze wordt snel door je lichaam opgenomen.

– Kan een dietiste je helpen op gebied van voeding om je sneller en beter te laten lopen?

Een dietist kan je helpen bij alle vragen over voeding. Er zijn speciale diëtisten die alles weten over sportvoeding. Deze diëtisten hebben na hun opleiding nog een extra specialisatie gevolgd. Ze werken vaak ook voor sportteams en begeleiding hun bij de voorbereiding op een wedstrijd maar kunnen ook een eigen praktijk hebben of aangesloten zitten bij een sportclub.

Veel mensen weten niet dat de diëtist ook in de basisverzekering zit en er eigenlijk geen kosten aan verbonden zitten. Houdt er wel rekening mee dat je altijd eerst je eigen risico moet betalen.

– Hoe slecht is chocolade nu echt voor je?

Chocolade bevat veel verzadigd vet en suiker. Wanneer je vaak chocolade zou eten, kan dit de kans op overgewicht vergroten. Er werd ook lang beweerd dat chocolade slecht zou zijn voor je huid. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen dus daarvoor hoef je het niet te laten. Ook werd er beweerd dat chocolade een positief effect zou hebben op hart- en vaatziekten. Chocolade bevat een kleine hoeveelheid antioxidanten. Dit is maar een hele kleine hoeveelheid. Echte gezondheidseffecten zijn niet aangetoond.

Moet je echt heel veel koolhydraten stapelen voor een marathon?

Zorg er voor dat je voor een marathon veel koolhydraten hebt gegeten. Hiervoor hoef je niet maandenlang elke ochtend te gaan ontbijten met een bord spaghetti. Koolhydraten leveren energie en is dus van belang om dit goed op peil te houden. Mocht je heel intensief gaan trainen is het wel van belang om extra koolhydraten te gaan nemen. Denk aan ongeveer 8-12 gram per kg lichaamsgewicht per dag bij zeer intensieve inspanning van langer dan 4 uur. Je kunt bijvoorbeeld de dag voorafgaand aan de wedstrijd pasta eten. Zorg er voor dat je tijdens de inspanning juist je koolhydraten blijft aanvoeren. Dit zorgt er voor dat je minder snel “de man met de hamer tegenkomt”. Dat is een teken dat je geen suiker meer paraat hebt.

Wat is het ultieme powerbreakfast?

Een ultiem powerbreakfast bestaat niet. Iedereen heeft eigen wensen en behoeftes. Ben je al jaren gewend om elke ochtend een boterham met kaas te eten, dan hoef je dit niet opeens te gaan veranderen. Zorg voor een goede balans tussen alle voedingsstoffen. Let op onnodig veel suiker. Een glas sinaasappelsap in de ochtend? Een glas cola is precies hetzelfde. Pak liever gewoon een stuk fruit. Met sap maak je de vezels kapot en in een sapje zitten vaak meer stuks fruit dan je daadwerkelijk zou eten.

Waarom gaat je lichaam soms protesteren bij inspanning en wat doe je ertegen?

Wanneer je lichaam protesteert kan dit verschillende oorzaken hebben. Vaak krijg je steken in je zij en dat kan bijvoorbeeld komen door een te volle maag of een verkeerd ademhalen. Daarnaast kan het ook liggen aan de voeding zelf. Veel vet kan bijvoorbeeld zorgen voor maag en darm klachten. Inspanning zorgt er voor dat er veel bloed naar je spieren gaat. Je spijsverteringsstelsel is dan minder actief waardoor je ook weer last kunt krijgen van je darmen. We kennen allemaal wel het incident met Tom Dumoulin!

Denk er aan. Ieder mens is anders en heeft andere behoeftes. Train goed en leer wat je lichaam nodig heeft.

Leuke leestip: In oktober komt het boek eten als een atleet uit. Dit boek is geschreven door sportdiëtisten, wetenschappelijk onderbouwd en vertelt je alles over voeding

Silke, dankjewel voor de leuke antwoorden. We hebben hier echt iets aan! Vonden jullie het een leuke blog?

Liefs,

Fon en Judith

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *