Review,  Running

First Impression: Hoka One One Clifton

Vandaag gaan we het hebben over de Hoka. Dit zijn als het goed is de schoenen die Fon 5 november naar de finish gaan brengen.
Eind Juni gingen we weer op bezoek bij de leuke mensen van Run2Day in Venlo. Doel: Een marathon schoen vinden voor Fon en die missie lijkt dus te zijn geslaagd, of toch niet?
In dit artikel de first impression van de Hoka One One Clifton

Want waarom een first impression artikel terwijl de schoenen al bijna 2 maanden oud zijn? De schoenen worden voor de marathon alleen ingelopen maar dan niet meer dan een 70/100 km op aanraden van Run2day. Zo is je schoen wel ingelopen maar is hij de demping nog lang niet verloren. Om een goede review te schrijven over een schoen zouden we idealiter deze lekker vaak willen dragen maar dat is met deze Hoka nog niet zo vaak gebeurd. Dus we zullen deze review daarom maar een first impression noemen. 😉

Over Hoka One One schreef Run2Day het volgende

HOKA One One werd ontworpen in 2010 door 2 Franse adventure-racers: Jean Luc Diard en Nico Mermoud. Zij kwamen met het idee om een schoen te maken die het lopen makkelijker maakt en problemen als vermoeidheid, impact op het lichaam en spierpijn kan verminderen. Dit alles om het plezier in het lopen en het gevoel van vrijheid dat het lopen geeft te bevorderen. HOKA One One betekent ‘Now it’s time to fly’ in het Maori. Het gevoel van vliegen werd door Jean Luc Diard en Nico Mermoud vertaald in een schoen

En over de schoen zelf zeiden ze het volgende:

De Clifton maakt gebruik van de Early Meta-rocker technolgie in de zool. Deze technologie kenmerkt zich door een geringe drop tussen hiel en voorvoet en een unieke ‘schommelstoel’ vorm van de zool. Door deze eigenschappen helpt de Clifton 3 je bij een efficient looppatroon en ondersteunt je natuurlijke afwikkelpatroon.

Fon: Of het die Early Meta-Rocker is of iets anders maar als je de eerste keer op deze schoen staat heb je het idee dat je naar achter kukelt. Je merkt echt dat een voorvoets landing bij deze schoen wordt gestimuleerd. Nu heb ik niet echt een haklanding dus tijdens het lopen veranderd er niet heel veel voor mij, maar als je een haklanding hebt helpt dit wel om deze meer naar voor te plaatsen lijkt mij.

Het uiterlijk van de schoen is smaak gevoelig. Hate it or Love it. Gelukkig vinden wij het comfort iets belangrijker dan het uiterlijk. En comfortabel zijn deze schoenen. Dankzij de dikke zolen, “Yes ik ben een Spice Girl!”, lijkt het alsof je op wolkjes of een soort springkussentjes loopt.

Fon: Toen ik ze eerste keer aan deed had ik echt het idee alsof er van die spring veren in de zool zat en ik zo kon weg bouncen. Dit zou mij in het laatste gedeelte van de marathon moeten helpen om die laatste kilometers door te komen. Je krijgt een soort extra energie terug van je schoen hierdoor.

Maar dan nu de vraag: Zijn dit DE marathonschoenen voor Fon?

Fon: Ik heb ze nu een paar keer aangehad en de eerste keren had ik ze te strak gestrikt waardoor ik tintelende voeten kreeg na een kilometer of 2. Ook had ik het idee dat ik niet vooruit kwam, niet echt een lekker gevoel als je dan denkt “Hoe moet ik hier in hemelsnaam die 42km en een beetje op lopen?”.
De laatste keer dat ik hier op liep heb ik de schoenen een stuk minder strak gedaan en toen had ik nergens last van! 6 hele fijne kilometers op een super constante pace. Ik ga binnenkort nog een 10 km er mee lopen en als ze dan weer zo lekker lopen als de laatste keer dan gaat het antwoord op die vraag een volmondige ja zijn.

En als ik niet lekker loop? Ja dan ga ik misschien toch twijfelen of ik niet mijn eerste paar schoenen (die volgens de videoanalyse nog steeds een goede match zijn) de Ghost 9 van Brooks nog een keer ga kopen.

Judith heeft ook een paar voor haar geschikte Hoke One One aangehad en zit er nu ook aan te denken om deze misschien aan te schaffen voor 5 november. Want ja die kussentjes onder je voeten klinken toch wel heel erg fijn voor 42 kilometer en een beetje.

Welke schoen is voor jullie de ultieme marathon schoen?

Liefs,
Judith en Fon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *