Geen categorie

Wat kost nou een jaar hardlopen?

Ok en dan is het december 2017 en ben je al een jaar aan het lopen. Maar wat kost nu een jaar hardlopen? Een paar jaar geleden maakten ze bij de rekenkamer een aflevering over de kosten van hardlopen. Nu waren wij benieuwd hoeveel een jaar hardlopen ons nu heeft gekost. We hebben alle bonnetjes van Fon erbij gepakt en zijn gaan rekenen.

Deze berekening is voor een beginnende hardloper misschien niet helemaal eerlijk want wij waren dan wel beginnende hardlopers, maar hebben binnen 1 jaar naar één van de duurste marathons ter wereld gewerkt. Die kosten kun je dan misschien er nog af halen, tenzij je net zo als ons een steekje los hebt 😉


Laten we beginnen met het begin. Dat was het boek van Annemerel – Live Love Run (mocht Fon lenen van Judith maar als je hem zelf moet kopen: €20,-). Hier in lazen we dat schoenen erg belangrijk waren dus op naar een Run2Day winkel. Wat op en neer lopen en een meting verder zijn we schoenen (Brooks Ghost 9) rijker en €150,- armer.

Omdat we doen dansen hadden we al veel sportkleding. Veel hiervan was ook geschikt voor hardlopen dus dat scheelde. Echter zijn we wel begonnen in de winter en dan is een hardloopjasje toch wel fijner om te lopen. Gelukkig had de Lidl op dat moment hardloopkleding en werd er een hardloopjasje (€17,-) aangeschaft. En een shirt met lange mouwen.. (€10,-) En sokken (€2,-) 😉 
Dat is misschien nog wel het venijnigste aan hardloopkleding kopen. Je gaat voor 1 ding en komt met minimaal nog iets extra’s thuis.

Na bij een paar verschillende hardloop-apps met schema’s de gratis lessen te hebben geprobeerd, ervoor gekozen om het eerste schema van Hardlopen met Evy te kopen (€3,99).

Januari 2017 was lekker fris en na een run kwamen we dan ook standaard met ijskoude handen thuis. Op zoek naar handschoenen dus die fijn zouden zijn voor tijdens het hardlopen (Asics €19,95) en een dikkere legging (Asics €20,- in het Designer Outlet Centre Roermond). Ook aan de zichtbaarheid werd gedacht dus kwam er een reflecterend-led armbandje (€3,95). Iets wat nu in december (zie foto) ook weer goed uitkomt!


Langzaam werd het tijd om ons in te gaan schrijven voor onze eerste 5 km wedstrijd (€10,- City Run Roermond). Omdat we ons inschreven tijdens een speciale inschrijfavond kregen we korting en betaalden we een paar euro minder dan normaal en kregen we een tegoedbon om bij de Intersport te besteden.

Ook de volgende wedstrijd stond al op de planning: De 7,5 km tijdens de Marikenloop in Nijmegen. (€31,75 inclusief treinkaart)

Zodra de zon zich vaker liet zien gingen we op zoek naar een fijne korte hardloopbroek waarmee we ook goed lange duurlopen meer zouden kunnen lopen, lees: vakjes om spullen in te doen. Deze short vonden we bij de Decathlon (€19,95) en ook hier bleef weer een matchend shirtje bij aan de vingers plakken (€9,99).


Ondertussen waren we ook benieuwd geworden naar compressie kousen dus werden er 2 paar, de lightweight en de normale variant, besteld van Stox (€34,95 per paar). Omdat onderkleding belangrijk is en het super irritant is als je maar 2 goede sportbh’s hebt tijdens je marathon training werden deze ook nieuw aangeschaft. (2 stuks shock absorber via Run2Day Venlo €53,95 per stuk)


Vlak voor de echte marathon training begon werden ook alvast de marathon schoenen aangeschaft (Hoka One One Clifton 3 €129,95), zodat deze al een beetje ingelopen konden worden.

Omdat je tijdens een marathon niet pakken met boterhammen of pannenkoeken mee kan slepen werd op tijd begonnen met oefenen van eten tijdens het lopen. Al snel kwamen we uit bij de PowerBar gelsnoepjes (€1,70 per zakje) en de Geldrinks van Maxim (€1,80 per zakje). En aangezien er niet altijd iemand mee kan met lange duurlopen was een camelbag toch ook wel erg handig (Decathlon €17,99).


Vlak voor één van de laatste lange duurlopen werd toch nog een nieuw hardloophorloge aangeschaft (Garmin Forerunner 235 via Decathlon €258.99) zodat de telefoon niet meteen leeg liep van het gps zoeken en we het toch wel fijn vinden om een beetje op de hoogte te zijn van snelheid en afstand die is afgelegd.


En dan zijn er tussendoor ook nog een aantal keer shirtjes, petjes, sokken of andere hardloop-gerelateerde spullen gekocht. Want zo gaat dat, althans bij ons, je gaat op een gegeven moment meer hardloop spullen kopen dan iets anders. Whoops!


Om nog maar niet te spreken over de cadeautjes die je krijgt met bijvoorbeeld kerst  je verjaardag of krijgt opgestuurd via deze blog. In het overzichtslijstje staan ook een aantal items die cadeau werden gegeven, maar we anders zelf zeker aangeschaft zouden hebben.

En als we dat in het lijstje onder elkaar zetten komen we op dit bedrag.

Een kleine €1200,- wat een bedrag! En dan hebben we de reis dus nog niet eens meegeteld.

Je zou namelijk natuurlijk ook voor een marathon dichter bij huis kunnen kiezen of een halve marathon (al zou je dan ook iets goedkoper zijn met de gelletjes 😉 ). En ja dat horloge hoeft natuurlijk ook niet persé. Ja je kunt het goedkoper maken, sterker nog als je niet voor een marathon gaat trainen zou je het ook met een paar schoenen minder kunnen doen. 

Wij hebben er echter voor gekozen om er dan ook vol voor te gaan, deze uitgaves gaan zo geleidelijk en je hebt het stiekem niet in de gaten dat het bedrag zo oploopt. Maar we hebben van geen enkele uitgegeven euro spijt!

Nog een paar tips die wellicht wel nog voor extra kosten zorgen:

– Boek je een marathonreis? Neem dan de annuleringsverzekering met blessuredekking. Judith heeft netjes alles terug gekregen, terwijl we van mensen die dit niet hadden te horen hebben gekregen dat ze toch maar zijn gegaan omdat ze niks terug kregen. 

– Zorg voor genoeg fysiotherapie in je zorgverzekering. Zodat je zodra je ook maar iets voelt, je meteen naar de fysio kan gaan.

– Heb je nog geen Yogamatje en foamroller in huis? Dan is het handig om deze aan te schaffen. Om je spieren soepel te maken of bijvoorbeeld iets comfortabeler je corestability oefeningen te doen.
Voor de mede-hardlopers hebben jullie ook zo’n gat in de hand qua hardlopen?

Liefs,

Judith en Fon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *