#geweundoon,  New York,  Road to Run,  Running

Road to Run: Tips voor beginnende (marathon) lopers

Wat hebben we ons toch op de hals gehaald? Een marathon lopen binnen 1 jaar tijd met amper kilometers in de benen.
We hebben ons gelukkig geen tijdslimiet gesteld, uitlopen is het belangrijkste en niet de snelheid. Zolang we maar genieten!

Dit kun je natuurlijk niet geheel onvoorbereid doen dus raadpleegden we al snel het internet. Maar de beste tips krijg je natuurlijk van hardlopers die al vaker de (New York) marathon hebben gelopen.De tips in de blog hebben we onder andere gekregen van Manon ( die al een aantal wedstrijden heeft gelopen én dit jaar de marathon van Parijs rent) en van Nicolle ( die al meerdere marathons heeft gelopen waaronder die van New York).
In deze blog delen we dan ook graag de tips met jullie die wij hebben gekregen.

– Koop reserveschoenen, als je straks meer en langer gaat trainen (en in de hitte van de zomer), hebben je schoenen weinig tijd om te drogen en dat gaat erg stinken of nog erger….

– Snelheid is niet boeiend! Laat je lichaam rustig wennen aan langdurig bewegen.

– Wees realistisch, zo houd je het leuk. Heel veel tips gaan over voeding, voldoende slaap, vitamines en vooral geen alcohol. Het leven is een stukje minder leuk zonder een lekkere maaltijd en af en toe een glaasje wijn. Als je dit alles te rigoreus doet, dan duurt het lang voordat het november is en zijn de doelen niet meer leuk, maar vooral een verplichting. Vooral niet teveel alcohol in de dagen voor the big day!

– Oefen met eten onderweg. Die gelletjes zijn echt niet te hachelen, ze zijn echter wel effectief. Kijk wat voor jou het beste werkt, voor hetzelfde geld is dat een Mars of een gepureerde banaan. 

– Krijg je hoofdpijn tijdens het trainen? Dan heb je te weinig gedronken! (water dan hè). Stop met trainen want ook je spieren zijn uitgedroogd: kramp en blessures tot gevolg.

– Schrijf je in voor wedstrijdlopen, zodat je kunt wennen aan de spanning en hoe het loopt tussen de vele mensen.

– Laat je vervoeren de dagen voor de marathon, geen stap teveel zetten. 

– Allerbelangrijkste: zorg ervoor dat je warm aan de start verschijnt, dus neem veel oude kleren mee, een vuilniszak en een slaapzak. Op de vuilniszak in teveel kleren in de slaapzak is het wachten een stukje fijner.

– New York is heuvelachtig. De eerste brug is direct een pittige, ik zou daar in een lekker wandeltempo overheen gaan. Er lopen zoveel mensen dat rennen in een rustig tempo al lastig is en dat ook nog heuveltje op, hierdoor moet je steeds veranderen van snelheid en dat is geen relaxte start.

-Zorg dat je onderweg genoeg drinkt, neem kleine slokjes. Tip: neem een rietje mee, dat gaat veel fijner. 

– Geniet vooral van New York, neem af en toe ook de tijd om het in je op te nemen en je te laten aanmoedigen door het publiek!

– Zorg dat je zo snel mogelijk teruggaat naar een warme plek na de finish, het liefste een warm bad in de hotelkamer. Spreek af waar je elkaar ontmoet na de finish. Je mag namelijk niet blijven hangen bij de finish en moet snel Central Parc verlaten.

 

Deze tips gaan we uitprinten en boven ons bed hangen. Hebben jullie ook nog tips voor ons? Laat ze dan zeker achter in de comments.

Liefs,
Fon en Judith

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *