Food to run

Food to Run – Good Old Fashioned Kippenragout

Het is weer bijna December en de temperaturen zijn nu dan echt aan het zakken. Bij mij begint het dan te kriebelen om weer lekker winterse gerechten te gaan koken en bakken. De eerste stamppotten hebben inmiddels ook alweer op tafel gestaan, maar vandaag heb ik een recept voor een typisch feestdagen gerecht voor jullie.

Bij ons stond vroeger met de Sinterklaas of Kerst (of Pasen 😉 ) pasteitjes met ragout op het menu als we een keer niet gingen gourmetten. Ook in mijn omgeving hoor ik dat dit “vroeger” bij hun thuis ook zo ging. En dan het liefst met een ragout die oma of je moeder had gemaakt.
Laatst had ik zo’n zin in kippenragout dat ik mijn moeder eens heb geappt: “Mam, hoe maak jij die kippenragout eigenlijk?”

Als reactie kreeg ik ja ik doe dit en dit in een pan en ehh ja eigenlijk doe ik maar wat mij lekker lijkt. Ongeveer dat recept heb ik nu dus uitgewerkt want dit was een winnaar! Geen vegan gerecht, niet mega healthy, niet hip, maar gewoon “Good Old Fashioned comfort food”: Kippenragout.

Benodigdheden voor 4 tot 6 porties (afhankelijk van hoeveel je wilt eten :p )

  • 1 kilo kippendijen
  • 250 gram wortels
  • 1 grote ui
  • 1 rode paprika
  • 3 takjes verse tijm
  • 400 gram champignons (of andere paddenstoelen)
  • 4 (kippen)bouillonblokjes
  • 1 kruidenbuiltje voor kippenbouillon (honig)
  • 2,5 liter water
  • olie om in te bakken
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem

Hoe maak je het klaar? Het belangrijkste om te weten is dat tijd hier het belangrijkste is.

  1. Bak, in een grote soeppan, de kippendijen aan in olie.
  2. Maak de wortel, paprika en ui schoon, hak deze in grove stukken en doe deze bij de kippendijen in de pan.
  3. Voeg de takjes tijm toe.
  4. Doe het water erbij en zorg dat alles onder staat (ongeveer 2,5 liter water heb je hier voor nodig)
  5. Voeg de bouillonblokjes en het kruidenbuiltje voor kippenbouillon toe
  6. Breng nu alles aan de kook.
  7. Laat alles ongeveer 10 minuten doorkoken.
  8. Proef de bouillon, is deze nog niet sterk genoeg voeg dan nog een bouillonblokje of poeder toe en zet het vuur dan laag.
  9. Na ongeveer 3 kwartier “pruttelen” zet je het vuur uit en laat je het geheel afkoelen

Nu is het een kwestie van wachten, wat ik doe is ofwel dit eerste deel ‘s-ochtends te doen en het volgende gedeelte in de avond of ik maak dit in de avond en laat het dan bijna een dag staan voor ik het af maak.

Tijd om dit af te gaan maken:

  1. Warm het geheel weer op en haal, als alles warm is, de takjes tijm maar ook het kruidenbuiltje en de groente en kip uit de bouillon. Bouillon niet weg gooien!
  2. Bak vervolgens de champignons even aan in een pan.
  3. Haal het vlees van de botjes af en trek dit een beetje uit elkaar met 2 vorken.
  4. Tijd voor de roux! Smelt 50 gram boter in een pan op laag vuur, maar niet bruin laten worden.
  5. Doe de bloem bij de gesmolten boter en blijf roeren tot de bloem “gaar” is. (ik laat het geheel een beetje lichtbruin worden en dat is bij mij na een minuut of 5)
  6. Pak nu een grote soeplepel met de kippenbouillon en doe dit in de pan met je bloem/boter mengsel
  7. Dit wordt eerst een soort deegbal, blijf goed roeren, zorg dat de bouillon goed is opgenomen en alle klontjes er uit zijn.
  8. Voeg nu telkens een beetje bouillon toe als de vorige “lading” is opgenomen tot je roux de juiste dikte heeft.
  9. Doe nu het kippenvlees en de gebakken champignons bij de roux en warm het geheel nog even door.

En klaar ben je! Dit is lekker bij een pasteitje, rijst, frietjes of gewoon wat brood.
Als het goed is heb je nog wat bouillon over en deze is uiteraard ook erg lekker! Je zou wat kip kunnen bewaren en de groente kleiner snijden en je hebt een heerlijk pannetje kippensoep. Als je de bouillon wat sterk vindt kun je altijd nog wat water toevoegen om dit af te zwakken.

De belangrijkste tips die ik kan meegeven zijn:

  • Heb geduld.. Het lekkerste is het als je de kippenbouillon minimaal een nachtje (of de hele dag overdag) hebt laten trekken.
  • Zorg dat de bouillon echt hoog op smaak is, zo krijgt de kip de meeste smaak.
  • De dag nadat je de kippenraout hebt afgemaakt is hij zelfs misschien nog lekkerder 😉

Ok ik heb nu echt weer zin gekregen hier in dus ik duik de keuken weer even in 😛

Liefs,
Fon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *