Geen categorie

De struggle van de eerste 5K

Foto door Eline Rewinkel

Dat was ‘m dan! Na de Roermond City Run konden we eindelijk zeggen dat we een officiële tijd hadden neergezet op de 5K. We hebben ondertussen zelfs al vaker 5K gerend en dat viel eigenlijk reuze mee! Onze gedachtes over die eerste kilometers lees je nu

Judith: Toen we begonnen met hardlopen was het nog winter. We hadden gelezen dat het goed is te beginnen met hardlopen in te winter, vanwege het zuurstofgehalte in de lucht. Nu ben ik niet zo’n wintermens dus ik vond het ietsjes minder om met zo’n lage temperaturen naar buiten te gaan. Daarom ben ik blij dat het nu wat lekkerder weer wordt. We volgden het schema van Evy, waar we best veel aan hebben gehad. Ik vond het wel fijn om het op hardlopen op te bouwen, al moet ik zeggen dat ik dat 3 min. lopen wel al snel té kort vond. Toen we eindelijk langer mochten gaan rennen, vond ik dat veel fijner omdat je op een gegeven moment in een flow raakt. 
Nu ik al vaker 5K heb gerend, merk ik dat ik het heel ontspannend vind. Ik loop in een rustig tempo (het liefst door het bos) met fijne muziek en kan daar echt van genieten. Wel ben ik toe aan nieuwe hardloopschoenen. Ik overproneer namelijk en merk dat snel aan mijn schenen, wat niet zo’n heel fijn gevoel is.

En nu? Nu op naar de 7,5KM tijdens de Marikenloop! Ik ben nu bezig met mijn 10KM schema waarna ik opbouw naar een marathonschema. Allemaal erg spannend hoor. Ik hoop echt dat het ons gaat lukken en dat het idee niet té ambitieus was. 

Fon: Al vrij snel na dat we de knoop hadden door gehakt stond ik in een Run2day-winkel. Ik wist dat ik met mijn postuur niet het risico moest nemen om op oude schoenen te gaan lopen die al 3 jaar onderin de schoenenkist lagen. Toevallig hadden we bij familie in Amersfoort afgesproken en daar zat een Run2Day-winkel. Hier werd ik superfijn geholpen en liep ik na wat testen met mijn eerste échte hardloopschoenen naar buiten. Na 3 dagen in de doos trok ik ze dan ook aan en werden de eerste meters gemaakt met behulp van de Hardlopen met Evy-app. 
Het schema bouwt rustig op en soms voor het gevoel te rustig. Hoe lastig dat ook was, ik heb het gevoel dat dit toch echt wel beter is geweest voor mijn lichaam. Ik heb nu langzaam aan de beweging kunnen wennen van het hardlopen en ook mijn gewrichten zijn nu bekend met de klappen lijkt wel. 

Nu 5 km aan een stuk lopen steeds makkelijker gaan is het maar moeilijk voor te stellen dat we op het begin 4 minuten aan een stuk lopen nog heftig vonden ;). Qua snelheid merk ik dat ik toch een stuk langzamer ben dan veel vriendinnen die aan hardlopen doen. Maar als ik me bedenk dat ik ook een kilo of 20 zwaarder ben dan die meiden is dat eigenlijk ook niet zo raar. Toch is dit een puntje wat me redelijk onzeker maakt, die snelheid, terwijl ik ook weet dat dit onzin is. Ik loop namelijk nog altijd sneller dan de mensen op de bank! Vóór New York die 20 kilo kwijtraken gaat me ook niet lukken, dus een tijd onder de 4 uur zal voor mij echt niet haalbaar zijn ;). 

We gaan nu lekker de afstand uitbouwen met het volgende schema. Wie weet dat die snelheid er toch nog op vooruit gaat en ach, als er een paar kilo vanaf gaan zou dat mooi zijn meegenomen! 

Over 2,5 week staat de Marikenloop (7,5 km) op de planning. Wie van jullie staan 21 mei ook aan de start in Nijmegen?

Liefs,
Judith en Fon 

2 Reacties

 • Marianne

  Dames, respect! Ik ben zelf na de zomer begonnen met hardlopen en naast mijn drukke baan, 3 kleine kindjes en het hebben van wat kilo’s teveel vind ik het best pittig. Ik merk wel dat het lopen mijn drukke hoofd vrij maakt maar zover als jullie zijn, ben ik nog niet. Ik liep mijn eerste 5k in wedstrijdverband in maart met de cpc maar dat was niet rennend aan een stuk. Daar baal ik van maar shin splint weerhoudt mij hier van.

  Jullie zijn toppers en ik ga jullie weg naar NY dan ook zeker blijven volgen!

  • roadtorun.nl

   Hey Marianne! Wat leuk om te horen! 🙂
   Kan me voorstellen dat het pittig is! Vind ik ook en dan heb ik nog niet eens 3 kleine kindjes 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *