Personal,  Running

10 vragen voor: Erwin

Langzaamaan zijn we weer bijna helemaal bijgekomen van onze New York en Berlijn avonturen en is het weer tijd voor “normale” blogs.
Vandaag stellen we weer 10 vragen aan een enthousiaste hardloper, dit keer aan Erwin uit ons gezellige Roermond!

1. Hoi Erwin! Stel jezelf eens voor aan onze lezers
Sinds een kleine twee jaar woon in samen met Marcha in Roermond. Ik ben 26 jaar, afgestudeerd bewegingswetenschapper, momenteel werkzaam binnen Cox en Co. De keuze voor mijn opleiding kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen, aangezien ik al vanaf jonge leeftijd veel sportte. Zoals de meeste jongens van mijn leeftijd koos ik voor het voetbal, iets waar ik overigens nooit spijt van heb gehad. Overige hobby’s, dus naast het hardlopen, zijn koken en schrijven.

2. Hoe lang ben jij al aan het hardlopen en hoe ben je begonnen?
Het precieze aantal jaren durf ik niet te zeggen. Ik ben zo’n vier jaar geleden gestopt met voetballen, dus ik denk dat ik zo rond die tijd begonnen ben met lopen. Daar waar het begon met korte afstanden, werd het steeds leuker om vaker en verder te gaan. Mijn doel voor 2016, noem het een goed voornemen, was om de 10 kilometer binnen de 45 minuten te rennen. Toen dit doel al in maart verwezenlijkt was, moest ik natuurlijk op zoek naar een nieuwe uitdaging. Al snel kwam het in me op om de marathon te gaan lopen. Gezien de planning kwam die van Eindhoven goed uit, omdat ik dan nog ongeveer een half jaar had om me voor te bereiden.

3. Welke wedstrijden heb je allemaal al gelopen?
Annendaalloop Posterholt, kwart marathon

Annendaalloop Posterholt, halve marathon

DLL Marathon Eindhoven

Berden Voorjaarsloop Venlo, 15km

NN Marathon Rotterdam

4. Welke van deze wedstrijden is écht een aanrader?
Uit de wedstrijden die ik heb gelopen is dit absoluut de marathon van Rotterdam. Langs het hele parcours staan de mensen rijen dik om je aan te moedigen. Het is echt een feest van heel de stad. Het is echt een genot om daar te mogen lopen!

5. Wat is je ultieme hardlooptip?
Heb er vooral zin in! Natuurlijk is niet elke training even leuk. Vaak zit het weer ook niet mee. Maar hoe vaker je gaat, hoe leuker het hardlopen wordt, althans bij mij. En als je dan aan de start staat van een grote wedstrijd, in jullie geval New York (!), geniet dan van alles! Natuurlijk, er gaat een punt komen dat je denk waarom doe ik dit in hemelsnaam?! Ik kan het helaas niet mooier maken dan het is: maar veel kilometers gaan pijn doen. Neem in ieder geval net vóór de start even een momentje voor jezelf en geniet van de gehele ambiance.

6. Wat is je volgende hardloopdoel?
Ik sta te popelen om me weer in te kunnen schrijven voor Rotterdam. Al snel na het finishen dit jaar wist ik dat ik volgend jaar weer wou meedoen. Ik heb tijdens mijn eerste twee marathons, naast het uitlopen, het doel gehad te finishen binnen 3 uur en 30 minuten. Beide keren kwam ik een aantal minuten tekort om dit te halen, maar ondanks dat ben ik enorm trots op beide prestaties. Mijn volgende hardloopdoel is om te proberen om volgend jaar sneller te lopen dan de afgelopen editie. 3 uur en 30 minuten zou magisch zijn, maar ik ben al tevreden met een tijd onder de 3 uur 36 minuten en 43 seconden.

7. Op welke muziek loop je het lekkerst?
Volgens mij ben ik één van de weinige hardlopers die het rennen met muziek niet prettig vind. Naast dat ik uit veiligheid graag hoor wat er om me heen gebeurt, ik loop tenslotte veel in het verkeer, heb ik muziek niet nodig om prettig te kunnen lopen. Tijdens het hardlopen luister ik graag naar mijn lichaam, mijn ademhaling. Ik heb ook gewoon het gevoel dat muziek me afleidt van het rennen in één en hetzelfde ritme en tempo.

8. Wat eet je op race day?
Heb je even? Het eten op de wedstrijddag is enorm belangrijk, maar voor mij begint het al dagen van te voren met het aanpassen van mijn voeding aan de wedstrijd. Als het echt werkt, weet ik niet, maar de week voorafgaand aan een marathon eet ik voornamelijk pasta. Lekker veel koolhydraten naar binnen werken dus. Twee dagen voor de uitputtingsslag start ik met de zogenaamde carbo loader, oftewel het koolhydraat stapelen. Dit doe ik tot een uur voor de wedstrijd. ’s Ochtends voorzie ik mezelf van een simpel ontbijt: een kop thee met wat honing en twee boterhammen met jam. Ongeveer een half uur voor de wedstrijd neem ik nog een banaan, om net voor de start een gel met magnesium te nemen (ter voorkoming van kramp). Ook drink ik een klein flesje sportdrank, geschikt om te drinken vóór een zware inspanning. Tijdens het lopen grijp ik elke drankenpost aan om een bekertje met water te drinken. Per 45 minuten neem ik een (vloeibare) energiegel. Halverwege neem ik wederom een gel met magnesium. Meteen na het finishen neem ik hersteldrank, vergelijkbaar met een blikje chocomel. De uren daaropvolgend neem ik voldoende water, naast een aantal welverdiende pilsjes natuurlijk. P.S. omdat ik bij vraag 5 maar één tip mocht geven, hier nog een tweede tip: train je voeding. Dit klinkt gek, maar ga het eten en drinken tijdens het hardlopen oefenen. Kijk welke voeding bij je past, wat je lekker vindt en hoe je het het beste tot je kunt nemen. Je zou niet de eerste zijn die door verkeerde voeding de finish niet haalt.

9. Wie is jouw hardloopinspiratie?
Eigenlijk heb ik er twee: mijn oom Theo en mijn tante Esther. Ondanks eerdere gezondheidsproblemen hebben ze zich met veel enthousiasme gestort op het hardlopen. Ze laten zich niet kennen door de gekende tegenslagen, maar ze gebruiken het juist om op volle kracht te gaan sporten. Hier kan ik alleen maar respect voor hebben.

10. Met wie zou je wel eens een rondje willen lopen?
Met mijn schoonbroer Tonnie. Ik weet dat hij heel graag met hardlopen wil beginnen, maar door wat fysieke problemen lukt dit vooralsnog niet. Als het zou kunnen, lijkt het me geweldig om mijn hardlooppassie met hem te delen. Om hem in te kunnen laten zien hoe geweldig het is om lekker, pijnvrij te kunnen rennen.

Erwin, Super bedankt voor het beantwoorden van onze vragen. En jeetje wat een tempo’s maak jij zeg. Daar kunnen wij nu we aan het herstellen van een blessure of op hartslag trainen alleen maar van dromen! 😉

Wie weet komen we je snel tegen tijdens een training in het mooie Roermond! Of misschien tijdens de City Run?

Liefs,
Judith en Fon

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *