Review,  Road to Run,  Running

First Impression: STOX Running Socks

Hoe langer we bezig zijn met het hardlopen, hoe meer we ons ook gaan verdiepen in optimale kleding. Compressiekousen schijen wonderen te verrichten bij kleine pijntjes. Aangezien we natuurlijk op zoek zijn naar DE outfit die ons zo fijn mogelijk over de finish gaat helpen op 5 november, willen we alles proberen. Al regelmatig zagen we op onder andere Facebook reclameposts voorbij komen van STOX en onlangs besloot Fon om deze sokken eens te bestellen.

Maar waarom dan compressie kousen dragen in plaats van gewone sokken tijdens het hardlopen? Daar zijn natuurlijk verschillende onderzoeken naar gedaan en STOX zegt op hun website hier het volgende over: 

“De preventieve werking van compressiekousen is aangetoond in diverse wetenschappelijke onderzoeken. Zo heeft 93% van de hardlopers met traditionele hardloopsokken last van spierpijn na een run van 10 kilometer, terwijl dit slechts 14% was na het rennen van 10 kilometer met sportcompressiekousen¹.

¹ A. Ali, M.P. Caine, B.G. Snow. ‘’Graduated compression stockings: Physiological and perceptual responses during and after.‘’ Journal of sports sciences, 2007.”

Nou minder spierpijn dat is sowieso al mooi meegenomen! De STOX Energy Socks stimuleren door degressieve compressie de bloedcirculatie in de benen en zorgen voor maximale zuurstofcapaciteit van de spieren. Ehh degrewattes? Nou.. Door de zwaartekracht stroomt al het vocht en bloed uit je lichaam naar beneden richting de voeten. De compressiesokken helpen het lichaam vervolgens om dat ook weer terug naar boven te sturen. De druk van de sok is bij je enkel dan het grootste en wordt naarmate de sok dichter bij de knie komt steeds minder groot, waardoor al het vocht en het bloed in principe weer naar boven wordt “geduwd”. Hierdoor wordt de bloedcirculatie geoptimaliseerd en zou het vermoeide benen en spierpijn moeten voorkomen.

Nu we weten waarom compressiekousen handig zijn gaan we snel terug waarvoor we dit artikel hebben gemaakt: De First Impression! 😉

Het bestellen gaat via de site van STOX erg makkelijk! Je moet uiteraard wel even kijken welke maat je nodig hebt. Maar hier hebben ze een handige tool voor waar je aan de hand van je schoen en kuitmaat kan kijken wat je maat is.

Er zijn verschillende soorten sokken: Recovery Socks, Work Socks (en zelfs een Work Panty!), Medical Socks, Travel Socks, Skiing Socks en uiteraard Running Socks!

De Running Socks zijn er in 2 varianten: de normale en de lightweight. De lightweight zijn dunner maar bieden wel evenveel compressie als de normale variant. Van beide varianten bestelde ik 1 paar. De dag er na werden ze al netjes in een pakketje bezorgd.

De sokken zitten zelf in een kleurrijk doosje met een beknopte tekst over de sokken. In de doosjes zit ook nog een instructie boekje met instructies hoe je de sokken aan moet trekken en hoe je ze het beste kunt wassen.

Van te voren was ik bang dat ik het lastig vond om de sokken aan te krijgen (had het beeld van de steunkousen van mijn oma voor me ;)) maar dat viel dankzij de instructies goed mee! Natuurlijk gaat het niet zo makkelijk als een normale sok, maar als je corrigerend ondergoed bent gewend kun je dit ook makkelijk handelen 😛

De druk voel je meteen goed en voelt niet vervelend knellend aan of zo, meer als of iemand je been lekker stevig vastpakt tijdens een massage. De sok zit bij de Lightweight bij de tenen variant ietwat los. Ben benieuwd of ik dat tijdens lange afstanden fijn of juist absoluut niet fijn ga vinden. Verder passen ze naar mijn idee goed.

Kijk we zijn natuurlijk vrouwen en het oog wil stiekem ook wat. Gelukkig hebben ze bij STOX energy daar ook aan gedacht en hebben de sokken een leuk design met mooie kleuren gegeven. Zo zijn de normale Running Socks voor dames heel donkerblauw met felroze en de lightweight Running Socks zijn lekker felblauw met felroze.

Tot nu toe heb ik er 1 keer mee gelopen en dat beviel zeker! Normaal heb ik de eerste meters wat “last” van stijve kuiten als ik niet goed genoeg ben opgewarmd. Daar had ik nu totaal geen last van! Na het eerste gedeelte van de run voelde ik me plotseling niet zo goed, waardoor de run niet meer lekker ging. Helaas werd ik een paar dagen later ook ziek. Mijn benen voelden echter nog steeds prima aan. Ik zal over een tijdje een uitgebreider oordeel schrijven wellicht in combinatie met andere sokken. Maar dit is natuurlijk een First Impressions blogje.

De komende tijd worden beide sokken uitvoerig testen en zullen we hier jullie natuurlijk van op de hoogte houden.
 

Rennen jullie ook met compressie sokken?

Liefs,
Judith en Fon

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *